Makaron penne z krewetkami tygrysimi i pieprzem cayenne


Nasza kolejna prezentacja smacznej, prostej, a zarazem wykwintnej potrawy.


ilość porcji: 4
poziom trudności: średnio trudne
czas wykonania: 45 min.
potrzebne narzędzia: garnek 3 l, cedzak,  patelnia duża, miska, trzepaczka rózgowa,




Składniki:

- makaron penne 300 g
- krewetki tygrysie 400 g ( okolo7 szt.na porcję)
- śmietanka  12 % 600 ml
- jaja 4 szt ( żółtka)
- masło 50 g
- olej 50 ml
- ser parmezan tarty  60 g
- pieprz cayenne ( do smaku)
- sól
- białe wino chardonnay
- Świeża bazylia
- Cytryna
- pomidor



 Sposób wykonania:

 Gotujemy makaron ( al dente) we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Krewetki oczyszczamy, skrapiamy ćwiartką cytryny, winem, następnie oprószamy solą i pieprzem cayenne. Tak przygotowane  "Tygrysy"  podsmażamy delikatnie na maśle z jednej i drugiej strony przez kilka minut, aż nabiorą łososiowego koloru. Do krewetek dodajemy odcedzony makaron i zalewamy całość śmietanką z dokładnie wymieszanymi żółtkami. Całość podgrzewamy na patelni, energicznie mieszając do momentu, aż sos śmietanowy zacznie nam gęstnieć.  Wykładamy nasz przyrządzony makaron na talerze,  obsypując obficie startym parmezanem. Dekorujemy cytryną,  pomidorem, oraz świeżą bazylią.

Tak przyrządzoną potrawę proponujemy podać z lampką rozpoczętego już wcześniej białego wina chardonnay. Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 
Pizzeria Paolo e Luca Gustosa © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes