Tania, smaczna, prosta do wykonania potrawa.
ilość porcji: 4
poziom trudności: proste
czas wykonania: 45 min.
potrzebne narzędzia: miska średnia, nóż, trzepaczka rózgowa, garnek 2L, cedzak
Składniki:
- kalafior średni 1 szt
- jaja 3 szt
- mąka 0,2 kg
- mleko 150 ml
- olej do smażenia 0,5 L
- proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
- kalafior średni 1 szt
- jaja 3 szt
- mąka 0,2 kg
- mleko 150 ml
- olej do smażenia 0,5 L
- proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
- sól,
pieprz, vegeta, do smaku
Sposób wykonania:
Kalafior oczyszczamy, myjemy, dzielimy na małe różyczki i wrzucamy go do wrzącej osolonej wody. Gotujemy krótko ( nie rozgotować), przelewamy na cedzak, garnek myjemy osuszamy i przygotowujemy w nim olej do smażenia. Warzywo stygnie, a my przygotowujemy ciasto. Do miski wlewamy mleko, mieszając trzepaczką dodajemy przyprawy, mąkę i jaja. W sporządzonym cieście, konsystencji gęstej śmietany zamaczamy cząstki kalafiora i wrzucamy je na rozgrzany olej. Smażymy na zloty kolor.
Sposób wykonania:
Kalafior oczyszczamy, myjemy, dzielimy na małe różyczki i wrzucamy go do wrzącej osolonej wody. Gotujemy krótko ( nie rozgotować), przelewamy na cedzak, garnek myjemy osuszamy i przygotowujemy w nim olej do smażenia. Warzywo stygnie, a my przygotowujemy ciasto. Do miski wlewamy mleko, mieszając trzepaczką dodajemy przyprawy, mąkę i jaja. W sporządzonym cieście, konsystencji gęstej śmietany zamaczamy cząstki kalafiora i wrzucamy je na rozgrzany olej. Smażymy na zloty kolor.
Tak
przygotowany kalafior możemy podać jako gorącą przekąskę wraz z dowolnym sosem np.
ziołowo pikantnym, lub dodatek do drugiego dania.
Gorąco polecamy, smacznego!
Gorąco polecamy, smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz