Kalafior w chrupiącym cieście.


Tania, smaczna, prosta do wykonania potrawa. 

ilość porcji: 4
poziom trudności: proste
czas wykonania: 45 min.
potrzebne narzędzia: miska średnia, nóż, trzepaczka rózgowa, garnek 2L, cedzak




Składniki:


- kalafior średni 1 szt
- jaja 3 szt
- mąka 0,2 kg
- mleko 150 ml
- olej do smażenia 0,5 L
- proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
- sól, pieprz, vegeta,  do smaku

 Sposób wykonania:


Kalafior oczyszczamy, myjemy, dzielimy na małe różyczki i wrzucamy go do wrzącej osolonej wody. Gotujemy krótko ( nie rozgotować), przelewamy na cedzak, garnek myjemy osuszamy i przygotowujemy w nim olej do smażenia. Warzywo stygnie, a my przygotowujemy ciasto. Do miski wlewamy mleko, mieszając trzepaczką dodajemy przyprawy, mąkę i jaja. W sporządzonym cieście, konsystencji gęstej śmietany zamaczamy cząstki kalafiora i wrzucamy je na rozgrzany olej. Smażymy na zloty kolor.

Tak przygotowany kalafior możemy podać jako gorącą przekąskę wraz z dowolnym sosem np. ziołowo pikantnym, lub dodatek do drugiego dania.

  Gorąco polecamy, smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 
Pizzeria Paolo e Luca Gustosa © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes