Truskawki w bitej śmietanie


Prezentujemy prosty, smaczny, sezonowy deser.

ilość porcji: 6
poziom trudności: proste
czas wykonania: 25 min.
potrzebne narzędzia: komplet misek, nóż, łyżka stołowa, mikser, 6 szklanych pucharków



Składniki:


- truskawki 600 g
- śmietanka ( do ubijania) 30% 200 ml
- cukier puder 50 g
- biszkopty ( mogą być okrągłe) 12 szt
- likier Amaretto ( do smaku)
- świeża mięta do dekoracji

 
Sposób wykonania:

Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem przez około 8 minut, tak aby uzyskać sztywną konsystencję i mieszając dodajemy cukier puder. Oczyszczone i umyte truskawki kroimy na mniejsze części. Przygotowane pucharki kolejno przekładamy warstwami zaczynając od bitej śmietany, namoczonego biszkopta w likierze, znów bitej śmietany, następnie układamy truskawki, lekko z boku umieszczamy pionowo drugi biszkopt, na koniec mały akcent bitej śmietany i listek mięty.

Zjadamy od razu, smacznego!


0 komentarze:

Prześlij komentarz

 
Pizzeria Paolo e Luca Gustosa © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes